Her handler det om vitenskap, og da særlig om biologi og forskning knyttet til gener og proteiner. Et endeløst fascinerende tema. Dersom du er enig, har du kommet til rett sted. Jo mer det forskes på gener og proteiner, jo mer kan vi kartlegge sykdommer og kurere dem. I dag oppdager vi sykdommer som kreft mye lettere enn før, og det er spennende å følge med på den fremadgående forskningen og nyvinninger i feltet.

Hva er så gener?

Som de fleste er klar over er gener arveanlegg, som arves ned gjennom generasjonene. Gener finnes i alle organismer, men har ulik virkemåte, størrelse og oppbygning avhengig av organismen. I genene ligger oppskrifter cellene bruker for å lage produkter de trenger, akkurat som vi benytter oss av oppskrifter i kokebøker når vi lager mat. Alle produktene genene lager utgjør til sammen egenskapene hos et individ.

Et gen sitt produkt kan være et RNA-molekyl eller et protein. Proteiner gjør mye arbeid i cellene, og gener er derfor ofte oppskrifter for proteinene, disse kalles proteinkodende gener. Et gen er vanligvis en oppskrift på en kjede aminosyrer, et såkalt polypeptid. I et protein er det polypeptider hvor romlig struktur og funksjon bestemmes av aminosyrerekkefølgen.

Hos oss kan du lese mer om forskning knyttet til ovennevnte evner. Har du noen gang lurt på hvor mye genene dine har å si for hvor lykkelig du er? Det har blitt forsket på dette, og resultatene er gode nyheter! Sjekk ut våre skriverier for å finne ut mer om gener og lykke.